18.04.2013
19.00 ч.

Зала 1, Фестивален и конгресен център

Камерен ансамбъл
I Musici di Roma

Концертът е посветен на 200 години от рождението на Джузепе Верди

Програма:
Транскрипции на оперни шедьоври от Росини, Верди,
Пучини и др.
Вивалди – Четирите годишни времена

Оркестърът, който превърна Годишните времена на Вивалди в музикална икона.

Тази година варненската публика ще има привилегията да се срещне с едно световно явление в историята на музикалното изпълнителство - ансамбъла за барокова музика I musici di Roma. Това е най-старият действащ европейски камерен оркестър с огромни заслуги за глобалното популяризиране на италианската музика от ХVII и ХVIII век. През 2012 уважаваният в цял свят ансамбъл отбеляза своята 60-годишнина.

Освен брилянтното изпълнителско майсторство на I musici изключителност на преживяването дава и звукът на техните оригинални инструменти от ХVII, ХVIII и XIX век, изработени от майсторите лютиери Амати, Гуарниери, Черути. Такава безценна колекция от оргинали излиза за пръв път на варненска сцена.

Римските музиканти са причината Годишните времена на Вивалди да се превърнат в икона на световната симфонична култура. Те реализират първия им звукозапис и продават повече от 25 милиона копия в различни издания. Оркестърът прави и първия запис в света на класическа музика на компактдиск - за Philips, както и първото музикално видео на класическа музика.

С многобройните си концерти и внушителен репертоар I musici di Roma популяризират италианската музика на пет континента. Специално за ансамбъла пишат композиции Нино Рота, Валентино Буки, Луис Бакалов, Енио Мориконе.

В оркестъра са се изявявали музиканти от най-висока класа, голяма част от които изграждат и собствена музикална кариера. В настоящия момент ансамбълът концертира в престижни зали като Театър Колон в Буенос Айрес, Карнеги Хол и Линкълн център в Ню Йорк, Сантъри Хол и Опера Сити в Токио, Музикферайн във Виена.

От много години I Musici записват изключително за Philips, а напоследък си сътрудничат и със Sony Classics. Продукцията им с творби от ХVIII, XIX и XX век има множество престижни международни награди. А тяхната запазена марка - записът им на Годишните времена от Вивалди печели Платинен диск с вграден диамант.

Концертът си във Варна I musici di Roma посвещават на една значима за целия музикален свят годишнина – 200 години от рождението на Джузепе Верди. Специално за повода те са подготвили в първата част програма от оригинални транскрипции за струнен оркестър на шедьоври на великия маестро, както и на

други емблематични за италианската оперна култура творби. А във втората част ще прозвучи и тяхната запасена марка – Годишните времена на Антонио Вивалди.

Концертът се осъществява с подкрепата на Италиански културен институт – София и Девня цимент- Italcementi Group

Цени на билетите: 20, 30, 40 лв
 
 
   
 
© Copyright - 2002 - Stalker Project - Studio IDA