15.04.2015
Градска художествена галерия
19.00 ч.

Европейски музикални култури

Испанска магия

Адриана Грекова – мецосопран
Тодор Петров – пиано

Програма:
Хуан Бермудо – Ричеркар
Антонио де Кабезон - Ричеркар
Хуан Кабанийас – Tres versillos
Хоакин Мартинез де Оксинагас - Passo sobre el octavo tono
Ф. Родригес – Рондо
Б. Серано - Соната
Мануел де Файа - Любовна магия- оригинална авторска версия за мецосопран и пиано
Федерико Гарсия Лорка - 13 старинни испански песни
Транскрипция за пиано и мецосопран – Тодор Петров

Пианистът Тодор Петров и мецосопраното Адриана Грекова, изпълнители със завидна кариера на европейските музикални сцени, представят програма от оригинални версии на шедьоври на испанската музикална култура, както и рядко изпълнявани клавирни творби на композитори от епохата на Ренесанса и Барока.

Обединителна нишка на този проект e пълнокръвният испански музикален фолклор, вдъхновил творчеството на двама от колосите на испанската култура на 20 век – композиторът Мануел де Файя и поетът Федерико Гарсия Лорка.

За първи път в България ще бъде представена оригиналната версия за пиано и мецосопран на добилия световна слава балет «El Amor brujo» /Любовна магия/ на Мануел де Файя – музика, родена от самобитната природа на фламенко традицията.

Trece canciones espanolas antiguas – 13 старинни испански народни песни от 13 до 15 век, събрани и обработени от Федерико Гарсия Лорка ще прозвучат премиерно в специалната транскрипция за пиано и глас на Тодор Петров.

Изискан щрих в програмата на концерта са клавирните миниатюри от представители на испанската ренесансова и барокова култура като Хуан Бермудо, Антонио де Кабезон, Хуан Кабанийас, Хоакин Мартинез де Оксинагас и др.

 
 
   
 
© Copyright - 2014 - Stalker Project - Studio IDA