Световна премиера с новия проект на виртуозните саксофонисти от квартет „Сигнум” в България

На 22 септември в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна публиката на морския град ще чуе специално написаната за проекта творба на американския композитор Джийн Прицкер „Goldberg Blues Variations“.

“Саксофонът е хамелеон” – признават музикантите от “Сигнум” и търсят неговите безбройни музикални цветове.

16.08.2021

На 22 септември в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна публиката на морския град ще чуе специално написаната за проекта творба на американския композитор Джийн Прицкер „Goldberg Blues Variations“.

“Саксофонът е хамелеон” – признават музикантите от “Сигнум” и търсят неговите безбройни музикални цветове.

Любимците на изкушената от съвременните интерпретации на класиката европейска публика – саксофонен квартет „Сигнум”, пристигат във Варна на 22 септември за концерта си в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. С тяхната премиерна програма “Goldberg nights” ще бъде открит 18-ият Европейски музикален фестивал Варна 2021.

Вдъхновен от „Голдберг вариации” на Йохан Себастиан Бах, техният прочит на популярната пиеса ще миксира в един въздействащ спектакъл мистични и носталгични тълкувания на темата за нощта. Ще ни срещне с нейната интерпретация в музиката на композитори от различни епохи като Шуберт, Шопен, Гершуин, Райх и на едно ново за нашата публика име – Кай Шумахер. Шумахер е екстраординерен пианист и признат композитор експериментатор, който се включва в проекта на саксофонистите със своя творба и с личното си сценично участие. А зад името “Сигнум” стоят харизматичните инструменталисти Блаж Кемперле, Айрапет Аракелян, Алан Лужар и Гуерино Белароза.

Варна е един от трите български града, заедно с Русе и Велико Търново, в които музикалните провокатори от Германия ще представят за пръв път своя проект “Goldberg nights”. Най-новото произведение в програмата на концерта е творбата на американския композитор Джийн Прицкер „Goldberg Blues Variations“, която е създадена специално за квартрет “Сигнум” и новия им проект. Концертите в България ще бъдат нейна световна премиера.

Дни преди концерта във Варна музикантите от “Сигнум” споделиха какво стои зад техния артистичен знак в музиката и какви са очакванията им за новото им европейско турне: “Свиренето на саксофон в света на класическата музика е уникално и специално в същото време. Ние представяме музика от композитори, които ни докосват и в които вярваме. Палитрата на композиторите е много широка, но от друга страна ние винаги търсим нова музика, нови пиеси, които са подходящи за нови аранжименти и за нови предизвикателства. Вярваме, че публиката навсякъде е способна да разпознае уникалното и да покаже уважението към артистите, които са уникални, споделящи силна любов и вяра в музиката, и в търсене на истината за музиката, която е скрита зад бележките. Музиката на живо е необходима повече от всякога – тогава, когато публиката може да ни види, почти да ни докосне и да чуе дишането ни. Записът не може да замени живото действие и ние вярваме, че публиката, докато се наслаждава на концерта, винаги ще разпознае артистите, за които предаността към музиката е по-важна от тяхното собствено его. Като квартет от саксофони, оригиналната литература за нас е много ограничена, но от друга страна свирим на инструменти, които са близки до хармонирането на китара или пиано, едни от най-популярните инструменти във всички музикални жанрове. Това ни дава невероятни възможности да откриваме музика от различни жанрове, може да е неокласическа, понякога джаз, който е в палитрата на класическите музикални партитури. Това дава нов цвят на саксофонния квартет, нещо, което никога досега не е чувано. А музиката на нашето време – Филип Глас, Ритъмът на Америка, Пиацола ни вълнува и ние вярваме,че тази чудесна музика ще остане завинаги. Тя е пълна с темперамент, със съвременни звуци, с любов, но от друга страна също е изпълнена с тъга, драма и отчаяние. Саксофонът е хамелеон и излъчва много музикални цветове.”

Европейският музикален фестивал Варна се организира от “Елит проджектс мениджмънт” и се реализира с финансовата подкрепа на фонд “Култура” на Община Варна.

Проект “Goldberg nights” се осъществява със специалната подкрепа на Националния фонд “Култура” и е колаборация между Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Мартенски музикални дни”. С него “Сигнум” ще гостува и в Русе на 21 септември, и във Велико Търново концертът на 23 септември като част от културния календар на Община Велико Търново.

Билетите за концерта във Варна са на цени от 15 до 40 лв. Продават се на Касата и сайта на Фестивалния комплекс: https://bit.ly/3z0aKDc, както и онлайн и в мрежата на Eventim: https://bit.ly/3nhXUOl

Нина Локмаджиева

Снимки архив “Сигнум”

www.signum-saxophone.com

Други

Show Comments Close Comments