Бах на свещи в навечерието на Възкресение Христово

08.05.2022

XIV Европейски музикален фестивал Варна 2017 31.03. – 30.04.2017

Концертът на цигуларя Димитър Буров на 11 април в рамките на Европейския музикален фестивал представя едни от най-ярките солови образци на Йохан Себастиан Бах в Градската художествена галерия на Варна.

10.04.2017

„Бах на свещи“ е уникален проект за естети, който високо цененият у нас и в чужбина на цигулката Димитър Буров е подготвил за тазгодишната си среща с варненската публика в дните на Европейския музикален фестивал. Вечерта на 11 април обещава вълнуващо преживяване за фестивалната публика. Едва ли има по-подходящо място във Варна за изпълнението на едни от най-ярките солови образци на титана на барока Йохан Себастиан Бах от артистичната зала на Градската художествена галерия. Приглушената светлина от свещи ще помогне на ценителите да почувстват духа на християнските послания в музиката в навечерието на Великден. Началото на концерта е в 19 ч.

Соната в сол минор BWV 1001, Партита в си минор BWV 1002, Соната в ла минор BWV 1003, Партита в ре минор BWV 1004 – това са четири бисера, ненадминат връх в музиката на XVIII век за солов инструмент. Сложни като философия, подлагащи на изпитание техниката и посветеността на изпълнителя, тези творби, създадени около 1720 г., са наистина тест за майстори, за страстно влюбени в музиката, за виртуози. Димитър Буров притежава всички тези качества. Нещо повече – той ще представи пред родна публика своята интерпретация на едни от най-сложните, многопластови и изключително красиви творби в световната цигулкова литература.

„Никога не се отегчавам да свиря Бах – споделя цигуларят, – защото един инструменталист може да подходи по различен начин към музиката му – от най просто техническо предизвикателство до откриване и реализиране на апогея на инвенция в творчеството му. Моето послание преди Великден към варненската публика ще е музикално – нека чуем Бах на свещи и нека имаме повече време да разговаряме със себе си чрез творчеството на такива духовни гении, композитори и философи като Бах.“

Концертът „Бах на свещи“ ще е сред акцентите на пролетния музикален сезон във Варна.

Билетите са по 10 лв. и могат да се купят от билетния център на Фестивалния и конгресен център и онлайн от Билети за концерта могат да се закупят от Билетния център на ФКЦ, както и онлайн: http://fccvarna.bg/събитие/бах-на-свещи-димитър-буров-цигулка

Според изследователи на творчеството на Бах соловите сонати и партити за цигулка на Бах не намират лесно своето място в изпълнителската практика. Една от причините е взискателният полифоничен стил, а другата е, че тези творби, както и повечето от музиката на Бах, са до голяма степен забравени след 1750 г. Първият цигулар, който изпълнява част от сонатите, е Джоузеф Йоаким през 1844 г. по време на концертно си турне в Лондон. Първото пълно издание на всичките шест творби се появява през 1908 г.

Ден след концерта, на 12 април в Артсалона на Радио Варна от 10,30 ч. екипът на Европейския музикален фестивал Варна и ръководството на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ организират среща разговор на Димитър Буров с ученици и учители от цигулковите класове училището. Темата е „Традиции и новаторски тенденции в интерпретацията на соловите партити и сонати на Йохан Себастиан Бах“.

Европейският музикален фестивал Варна се организира от Фондация Елит – ЛИК и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна. XIV Европейски музикален фестивал Варна 2017 се реализира и с подкрепата на „Експрес гаранцион“, „Акватек“, „Комфорт“, „Топола Скайс“, „Планекс“, „Солвей соди“, Grand Mall, „Логос“, Swiss Belhotel Dimyat, хотел бутик „Сплендид“, хотел „Черно море“, Радио Варна, радио N Joy, Радио 1 и сайта Moreto.net.

Димитър Буров, цигулка

Димитър Буров завършва Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна в класа по цигулка на Димитър Райчев и Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София при проф. Антон Хаджиатанасов. Още докато учи, той се явява на конкурси и печели международни награди. През 1988 г. получава пълна стипендия от Британския съвет и продължава музикалното си образование в Гилдхол Скул – Лондон, в класа на легендарния цигулар и педагог проф. Ифра Нийман. Две години по късно получава магистърска степен и специализира камерна музика с Дейвид Такено и Ерик Грумберг. Следва интензивна международна кариера на изпълнител и педагог. Бил е солист на повечето големи български оркестри и водещи фестивали в страната, включително и на Европейския музикален фестивал във Варна, Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Концертирал е във Франция, Швейцария, Германия, Русия, Турция, Словакия и Далечния Изток. След като започва педагогическата си кариера в Lancing Colledge и Purcell School, през 1995 г. Буров е назначен за ръководител на струнна катедра в Harrow School, където има клас по цигулка, виола и камерна музика. Води успешни майсторски класове в Англия, Хонгконг, Китай, Турция, Словакия и България, журира на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ в Шумен. Има записи в БНР и издадени компактискове, един от които е отличен за най добър диск на месеца от Classical Music Magazine в Лондон през 2009 г.

„Това беше Бах, какъвто никога досега не бях чувал, страстта и копнежът бяха хипнотизиращи.“ – пише сред отзивите на Oxford University Chamber Music Society за рецитал на Димитър Буров в Англия.

Други