Виртуозите на Миланската Ла Скала идват във Варна с две български музикантки

08.05.2022

Две българки – Евгения Станева и Елица Демирова, пристигат с Виртуозите на Ла Скала, които ще гастролират във Варна в неделя. Съставът, който включва най-изявените музиканти от оркестъра на миланския оперен театър – концертмайстори, водачи на групи и солисти, ще изнесе концерт във Фестивалния и конгресен център, за който домакините пуснаха допълнителни билети за съоръжените извънредни 100 места в зала 1. Необичаен за България ще бъде и часът на началото на концерта – 21 ч.

Евгения Станева е титуляр в оркестъра на Ла Скала. Трето поколение цигулар, тя още на 11 години свири като солист с Пловдивската филхармония. Почти всички в семейството й са музиканти, а сестра й Елисавета е първа виола на операта в Грац. Евгения завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив в класа по цигулка на Дарина Данкова и продължава образованието си във Виенския музикален университет при проф. Михаел Фришеншлагер, където завършва отново с отличие през 1998 г. Специализира в музикалната консерватория „Тибор Варга“ в Сион, Швейцария, с проф. Варга и проф. Франческо Де Анджелис.

През 2003 г. Евгения Станева получава отлична диплома и почетна грамота от консерваторията „Бруно Мадерна“ в Чезена, Италия. Защитава магистратура в консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано в класа по цигулка на проф. Джиджино Маестри. Кариерата й в оркестъра на Ла Скала започва през 2007 г., когато се явява на конкурс с международно участие и печели постоянна позиция.

За радост на морската публика другото българско име в музикалното съзвездие е на родената във Варна Елица Демирова. Тя живее в Милано от 15 години, но израства във Варна в семейство с баща музикант и влюбена в музиката майка. Елица от малка учи италиански и музика, като започва първо с пиано, но после се посвещава изцяло на своята голяма любов – цигулката.

От първата си среща с Италия Елица решава, че ще живее там. Начални стъпки в европейския музикален живот прави с младежкия оркестър „Густав Малер“, където среща изключителни световни музиканти, създава контакти и така след Академията в София продължава в Италия с обучение и работа като музикант на свободна практика. Свири в Ла Скала, в симфоничния оркестър на Музикалната академия „Санта Чечилия“ в Рим, в оркестъра на Италианската телевизия. Мечтата й е да стане пълноправен член на Оркестъра на Ла Скала.

Други