„Танго“ на Людмил Ангелов и Веско Ешкенази във Варненската опера

08.05.2022

XIV Европейски музикален фестивал Варна 2017 31.03. – 30.04.2017

Организаторите пускат допълнителни специални места на самата сцена.

Двамата българи от световния музикален подиум идват с току-що получената награда за музикален проект на 2016 г.

Те ще споделят с варненската публика празнуването на 20-годишното си сценично партньорство с програма, заредена с аржентинска страст

20.04.2017

image description

Утре, 21 април, във Варненската опера забележителният музикален тандем Веско Ешкенази – цигулка, и Людмил Ангелов – пиано, ще направи варненската публика част от голямата общност от свои почитатели в цялата страна, с които отбелязва в национален тур 20-годишнината от началото на своето уникално творческо партньорство и приятелство.

Двамата виртуози идват във Варна със своя последен проект „Танго“, който само два дни по-рано беше отличен като „Музикален проект на годината за 2016“ в анкетата „Музикант на

Годината“ на авторитетното музикално предаване на БНР Алегро Виваче.

Концертът е сред най-силните акценти на Европейския музикален фестивал Варна 2017. Почитателите на двамата големи музиканти в морския град изкупиха всички билети още седмица преди събитието. В отговор на големия интерес организаторите пускат в продажба ограничен брой  допълнителни места, които ще са на самата сцена. Билетите са на цена от 30 лв. и могат да се купят от касата на Държавна опера – Варна. Началото на концерта е в 19 ч.

„Танго“ е името на компактдиска на Людмил Ангелов и Веско Ешкенази, излязъл през 2015 г. и предизвикал възторжените отзиви на критика и ценители. С него двамата творци опровергават мнението, че тангото е музика само за танци и го превръщат в нещо повече – излизат от рамките на жанра и разказват с езика на музиката страстни истории за любов и омраза, за ревност и надежда, за свободолюбивия човешки дух, за откраднатите мигове на щастие, за всичко онова, което пали искрите в живота. Концертът, както и албумът, представя традициите на аржентинската музикална култура и произведения, емблематични за творчеството на големите майстори на тангото Карлос Гардел /1890 – 1935/ и Астор Пиацола /1921 – 1992/.

Тангото се ражда в пристанищните предградия на Буенос Айрес в края на XIX и началото на XX. Там се срещат културните традиции на много страни в света – ритмите на кубинската хабанера, африканските кандомбе, европейски танци, донесени от чуждестранните моряци. От тази гореща стплав се появява новият жанр – танго. Скоро то превзема цялата страна. Аржентинците смятат, че този танц е свързан с историята на страната и олицетворява националния им характер, същността на латиноамериканския стил. Защото тангото е ярка демонстрация на енергия, темперамент, страст и еротика, така характерни за латиноамериканците. В Европа тангото се свързва преди всичко с аржентинския изпълнител и композитор Астор Пиацола. Въпреки че аржентинците почитат Пиацола и дори го наричат “Великия Астор“, най-значителната фигура в историята на тангото за мнозина от тях е Карлос Гардел.

За да подготвят албума „Танго“, Людмил Ангелов и Веско Ешкенази изучават историята на аржентинската музика, прослушват десетки записи и изсвирват десетки страници с творби на Карлос Гардел и Астор Пиацола. Следващият етап са аранжиментите, а после – репетициите и подготовката за записи… Това е дълъг процес, през който двамата виртуозни музиканти и приятели, каквито са били впрочем и Карлос Гардел и Астор Пиацола, преминават търпеливо, за да изградят една цялостна композиция със свой характер, емоции и страсти и да я представят и на сцената пред своята публика.

Още един, финален концерт обещава блестящ музикален празник за публиката на Европейския музикален фестивал – на 30 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център пристигат  „Виртуозите на „Ла Скала“. Елитният камерен състав на един от великите оперни театри е подготвил за варненци програма от произведения на емблематични за италианската музикална култура композитори като Джоакино Росини, Гаетано Доницети, Джузепе Верди, Николо Паганини и съвременния Нино Рота. Концертът във Варна е под патронажа на Италианския културен институт София.

Билети за концерта могат да се закупят от Билетния център на ФКЦ: http://fccvarna.bg/събитие/виртуозите-на-миланската-la-scala

Европейският музикален фестивал Варна се организира от Фондация Елит – ЛИК и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна. XIV Европейски музикален фестивал Варна 2017 се реализира и с подкрепата на „Експрес гаранцион“, „Акватек“, „Комфорт“, „Топола Скайс“, „Планекс“, „Солвей соди“, Grand Mall, „Логос“, Swiss Belhotel Dimyat, хотел бутик „Сплендид“, хотел „Черно море“, Радио Варна, радио N Joy, Радио 1 и сайта Moreto.net.

Музикантите

Веско Ешкенази е брилянтен цигулар“ – отбелязва през ноември 2000 г. един от най-разпространeните ежедневници в Кралство Нидерландия De Telegraaf след изпълнението му на Първия цигулков концерт от Карол Шимановски с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Ешкенази е негов концертмайстор от началото на сезона 1999/2000. Роден в България през 1970 г. в семейство на музиканти, той още в детството си се изявява като оркестров водач. Завършва Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а през 1990 г. заминава за Лондон, където завършва двегодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в Гилдхол Скул. Той е лауреат на едни от най-престижните международни конкурси за цигулари „Виенявски“ и „Карл Флеш“. Изключително богата е солистичната му дейност – концерти със световни оркестри и диригенти, участия във фестивали, записи. От 1995 г. Веско Ешкенази се представя в дуо с пианиста Людмил Ангелов. Двамата изнасят редица концерти в Европа, като се открояват интегралите, реализирани от тях, на сонатите на Моцарт и Брамс. Записват четири компактдиска. От лятото на 2000 г. свири на цигулка “Гуарнери дел Джезу” (Guarneri del Gesu) oт 1738 година, собственост на анонимен спонсор.

Роденият във Варна в семейство на професионални музиканти Людмил Ангелов също завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София. Печели едни от най-престижните конкурси за пианисти в света, сред които „Фредерик Шопен” в Полша, Piano Masters – Монте Карло, World Piano Masters Tour – Франция, които дават силен старт на богатата му артистична кариера на няколко континента. През сезона 1987/1988 г. представя в България събраните творби на Шопен за пиано в цикъл от дванадесет рецитала. През 1999 г. изпълнява с огромен успех интеграла с музиката на Шопен и в Испания. Людмил Ангелов живее в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо. Има записи за RСА, Gega new, France Classique, Pentatone, Danacord. Изпълненията му се излъчват от радио и телевизионни канали в България, Франция, Великобритания, Испания, Полша, Унгария, САЩ, Аржентина и Корея. Компактдискът му с ронда и вариации на Шопен е награден от международния Шопенов институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”. През сезона 2009/2010 пианистът осъществява няколко изключително успешни проекта – интеграл от 6 концерта с музика на Шопен в Испания и България, концерти в Белгия, Италия, Франция, Германия, Полша, Сърбия, Словения, Южна Корея и САЩ, както и запис на 5-те клавирни концерта на Панчо Владигеров за английската компания Toccata Classics. Людмил Ангелов е носител на наградата „Аполон Токсофорос” на фондация „Аполония“ , член-кореспондент е на Кралската академия на изкуствата в Толедо. През 2011 г. е награден от Министерството на културата на Полша с медал “Глориа артис“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света. От сезон 2011/2012 г. е почетен професор в Нов български университет – София.

Други