Цигуларка, свирила пред английската кралица, идва в Добрич с проекта “Музикални контрасти”

08.05.2022

На 30 август на сцената на Огледална зала „Нели Божкова“ – Добрич, ще излязат младата блестяща цигуларка Ива Недева и утвърдените инструменталисти Ивона Недева – флейта и Линда Боянова – пиано.

Програмата на концерта “Музикални контрасти” е изцяло от съвременна музика с поклон към 100-годишнината на Астор Пиацола.

Много лятно настроение ще внесе в концертната зала проектът “Музикални контрасти”. Три дами, радващи се на признание у нас и в чужбина, ще се съберат, за да поднесат на добричката публика програма, вдъхновена от музикалната енергия на ХХ век. Това са познатата ни флейтистка Ивона Недева, пианистката Линда Боянова и младият бисер – Ива Недева, дъщеря на Ивона, която стартира шеметна кариера в Европа и Азия.

Изпълнителите залагат на контраста на стилове, жанрове, настроения и емоции. Ще прозвучат рядко изпълнявани творби от съвременните американски композитори Гари Шокър и Пол Шонфийлд, както и пиеси на Жак Ибер. Поклон към 100-годишнината от рождението на създателя на танго нуево Астор Пиацола ще бъдат три от неговите великолепни танга, обработени за изпълнение от трио цигулка, флейта и пиано.

Любопитно е как трите инструменталистки се събират за този интересен проект. Ивона идва от България, Линда от САЩ, двете се срещат в Придворния музикален колеж на Султана на Оман, където са уважавани преподаватели.

Ивона Недева е ценена флейтистка, която активно участва в музикалния живот в страната и чужбина. Като солист и участник в различни камерни формации гостува на редица национални и международни фестивали. От 2015 г. се отдава изцяло на камерната музика и концертира активно в България и Франция. „Музикант на годината“ в раздел „ансамбли“ на предаването „Алеrро виваче” на БНР за 2007.

Младата цигуларка Ива Недева, която повече от 10 години мечтае да бъде на една сцена с майка си, идва от Швейцария, със солиден багаж от престижни специализации и с много хъс за изява на българския музикален подиум. Ива Недева завършва прочутия колеж на Йехуди Менухин в Лондон. След Лондон Ива продължава обучението си в музикалния университет в Мюнхен, във Виена и Лозана. Изявява се като солист на известни оркестри, сред които са камерният оркестър на Лозана, Нова филхармония Мюнхен, камерният оркестър “Йехуди Менухин”. Българската цигуларка е свирила на концерт в чест на Херцога на Единбург принц Филип, на който е присъствала и Кралица Елизабет Втора. Ива Недева блести на сцените в Европа, където си партнира с Павел Верников, Илия Гринголц, Хайнц Холигер, Валерий Соколов, Хайнрих Шиф, Рено Капюсон, Акико Оно и Иври Гитлис в множество камерни музикални проекти. Победител е престижни международни конкурси.

Линда Боянова Анбари e родена в София, от 1991 г. живее в САЩ, където завършва докторати по пиано и оперно изкуство. Преподавала е в университета Назарет в Рочестър и Щатския университет на Ню Йорк. От 2019 г. Линда Боянова е директор на програма за млади артисти в Ню Йорк.

Концертът е от модула „Свободна музикална сцена“ на проекта „Споделени музикални пространства“ на Елит Проджектс мениджмънт и се реализира в партньорство с Община Добрич.

Билетите за концерта “Музикални контрасти” са по 10 лв., могат да се купят от от касата на Органова зала.

Други