МУЗИКАЛНИ ПРОВОКАТОРИ
Блаж Кемперле от квартет „Сигнум“: Саксофонът е хамелеон

10.05.2022

https://impressio.dir.bg/interview/blazh-kemperle-ot-kvartet-signum-saksofonat-e-hameleon-i-izlachva-mnogo-muzikalni-tsvetove

МУЗИКАЛНИ ПРОВОКАТОРИ
Блаж Кемперле от квартет „Сигнум“: Саксофонът е хамелеон и излъчва много музикални цветове
Световна премиера с новия проект на виртуозните саксофонисти от квартет „Сигнум” в България

15 СЕПТЕМВРИ 2021

Варна, Русе и Велико Търново са трите български града, в които германските музикални провокатори ще представят за пръв път своя нов проект „Goldberg nights“.
На 22 септември в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна публиката на морския град ще чуе специално написаната за проекта творба на американския композитор Джийн Прицкер „Goldberg Blues Variations“.
Любимците на изкушената от съвременните интерпретации на класиката европейска публика – саксофонен квартет „Сигнум“, пристигат във Варна с премиерната си програма „Goldberg nights“.
Харизматичните Блаж Кемперле, Айрапет Аракелян, Алан Лужар и Гуерино Белароза ще излязат на сцената в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център на 22 септември от 19:00.
Вдъхновен от „Голдберг вариации“ на Йохан Себастиан Бах, техният прочит на популярната пиеса ще миксира в един въздействащ спектакъл мистични и носталгични тълкувания на темата за нощта. Ще ни срещне с нейната интерпретация в музиката на композитори от различни епохи като Шуберт, Шопен, Гершуин, Райх и на едно ново за нашата публика име – Кай Шумахер.
Шумахер е екстраординерен пианист и признат композитор експериментатор, който се включва в проекта на саксофонистите със своя творба и с личното си сценично участие. Най-новото произведение в програмата на концерта е творбата на американския композитор Джийн Прицкер „Goldberg Blues Variations“, която той създадена специално за квартрет „Сигнум“ и новия им проект. Концертите на квартета в България – в Русе, Варна и Велико Търново, ще бъдат световна премиера на тази пиеса.

Дни преди пристигането си в България музикантите от „Сигнум“ споделиха какво стои зад техния артистичен знак в музиката и какви са очакванията им за новото европейско турне. От името на формацията на въпросите на Нина Локмаджиева отговори Блаж Кемперле:

 • Коя е формулата на Сигнум? Какво стои зад вашия артистичен знак?- Свиренето на саксофон в света на класическата музика е уникално и специално в същото време. Ние свирим музика от композитори, които ни докосват и в които вярваме. Палитрата на композиторите е много широка, но от друга страна ние винаги търсим нова музика, нови пиеси, които са подходящи за нови аранжименти и за нови предизвикателства.
  Това е част от нас и нашата цел е да имаме силна комуникация с публиката на сцената и зад сцената – в социалните медии.
 • Вие сте един успешен млад европейски проект. Какво очаква днешната европейската публика от преживяването си в концертната зала?- Вярваме, че публиката навсякъде е способна да разпознае уникалното и да покаже уважението към артистите, които са уникални, споделящи силна любов и вяра в музиката, и в търсене на истината за музиката, която е скрита зад бележките.
  Музиката на живо е необходима повече от всякога – тогава, когато публиката може да ни види, почти да ни докосне и да чуе дишането ни. Записът не може да замени живото действие и ние вярваме, че публиката, докато се наслаждава на концерта, винаги ще разпознае артистите, за които предаността към музиката е по-важна от тяхното собствено его.
 • Вие се наложихте като музикални експериментатори, а и често сте на една сцена с ваши приятели новатори като Кай Шумахер. Къде е мястото на експеримента в днешната интерпретация на класическото наследство и как се пресякоха вашите пътища с Кай Шумахер?- Като квартет от саксофони, оригиналната литература за нас е много ограничена, но от друга страна свирим на инструменти, които са близки до хармонирането на китара или пиано, едни от най-популярните инструменти във всички музикални жанрове. Това ни дава невероятни възможности да откриваме музика от различни жанрове, може да е неокласическа, понякога джаз, който е в палитрата на класическите музикални партитури.
  Това дава нов цвят на саксофонния квартет, нещо, което никога досега не е чувано. С Кай ние сме не само музикални партньори, но също и близки колеги и приятели, които имат повече общи неща от изпълненията ни на една сцена. Надяваме се това да бъде забелязано и на нашия концерт във Варна.
 • Варна се влюби във Вас по време на ММФ „Варненско лято“ 2018 с вашите интерпретации на барокови автори. Сега на Европейския музикален фестивал идвате с програмата „Goldberg Nights“. Какъв е подходът ви към аранжиментите на Бах – кои граници на респекта към един велик композитор не трябва да бъдат преминавани?- Всеки аранжимент трябва да има своя смисъл. Смисълът не означава непременно да бъде по-добър или по-различен от оригинала. Понякога темата на една концертна програма, която включва няколко произведения, оказва своето влияние върху подреждането и градирането, така че те да имат своя смисъл в темата и да се вписват перфектно.
  От друга страна, технически, много е важно по коя пътека аранжиментът е стигнал до своята настояща форма и идея. Искаме да кажем, че личните чувства, вкус и желания идват едва след като е направен рационален анализ и са отчетени всички съображения. По този начин запазваме своето дълбоко уважение към оригиналната композиция и след това добавяме нещо уникално.
  Има граници, които трябва да бъдат достигнати и пресечени в даден момент, a границите се променят с времето. Всичко е свързано със знанията, подхода и изпълнението.
 • С какво ви вълнува музиката на нашето време – Филип Глас, Ритъмът на Америка, Пиацола?- Всички тези композиции много ни харесват и заставаме зад тях, вярвайки, че тази чудесна музика ще остане завинаги.
  Тя е пълна с темперамент, със съвременни звуци, с любов, но от друга страна също е изпълнена с тъга, драма и отчаяние. Саксофонът е хамелеон и излъчва много музикални цветове.
 • Имате специално отношение към младата публика и тя ви отговаря със същото. Какъв е вашият подход към младите хора?- Поглеждайки назад в историята, класическата музика е нещо изключително и предназначено само за благородници. Разбира се, много неща се променят с времето.
  Ние виждаме нашата публика като равноправен партньор на концертите ни, защото само по този начин могат да се случат някои вълшебни моменти и да ни свържат. Така че това е по-скоро изпълнение с публиката, а не за публиката.
 • Младите музиканти във Варна ще имат възможността да попият от вашия опит по време на майсторски клас. Какво предавате нататък в майсторските класове, които водите на различни места в Европа.- Тъй като майсторският клас е едно много кратко упражнение в образователния живот на учениците, ние смятаме, че това трябва да бъде мощен импулс за вдъхновение и енергия.
  Освен работата върху различни пиеси и техническите умения, за нас е много важно всеки да открие своите идеи и лични желания в музиката, участниците да възпитат своето самочувствие в процеса на създаване на изкуство.

 • Интервю на Нина ЛОКМАДЖИЕВА

Европейският музикален фестивал Варна се организира от „Елит проджектс мениджмънт“ и се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна.
Проектът „Goldberg nights“ се осъществява със специалната подкрепа на Националния фонд „Култура“ и е колаборация между Европейския музикален фестивал Варна и ММФ „Мартенски музикални дни“. С него „Сигнум“ ще гостува и в Русе на 21 септември, и във Велико Търново на 23 септември. Концертът във Велико Търново е част от културния календар на Община Велико Търново.

Други