Издание на Концерт за бас кларинет от Милко Коларов

12.05.2022
проф. Милко Коларов

12.10.2021

В модул „Ново творчество“ от годишната програма на „Елит мюзик“ беше издадена нова българска музикална творба – Концерт за бас кларинет от проф. Милко Коларов. Уважаваният варненски композитор е създал произведение за инструмент, който рядко се представя солистично и чието първо изпълнение се превърна в събитие в музикалния живот на морската столица.

Концертът за бас кларинет, създаден през 2021, е написан за по-малък инструментален ансамбъл – пет струнни инструмента, четири дървени духови, тромпет, пиано и соло бас кларинет. Творбата е двучастна – бавно движение и сонатина – и е на границата между симфоничната и камерната музика. Автор на корицата е уважаваният дизайнер Димитър Трайчев.

Концертът за бас кларинет беше изпълнен за първи път на 10 октомври 2021 г. в рамките на ММФ „Варненско лято“ от камерен ансамбъл Симфониета със солист Мартин Чуров, артист-оркестрант на Симфоничния оркестър на БНР. Диригент беше авторът, а пълната зала на Градската художсетвена галерия – Варна посрещна с ентусиазъм новата творба.

Мартин Чуров

Създаването, изпълнението и издаването на творбата е част от проект на Елит Проджектс Мениджмънт по „Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в сферата на културата” и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Други