Концерт на Ансамбъл 5/4 Танго

06.09.2022
Концерт на Ансамбъл 5/4 Танго

Концерт с музика от Астор Пиацола е сред акцентите на Европейския музикален фестивал Варна 2022.
Ансамбъл 5/4 Tango се ражда по идея на големия български пианист Людмил Ангелов през 2021 г. именно по повод честванията на годишнината на големия аржентински композитор. Комбинацията от инструменти – цигулка, контрабас, електрическа китара, пиано и бандонеон, съответства точно на прочутия Астор Пиацола Квинтет, основан от композитора през 1960 година, с който той концертира по света и популяризира своята музика. Може да се каже, че този ансамбъл е любимият „инструмент“ на Пиацола в процеса на изграждане на стила Tango Nuevo, представяйки в умален вид типичния танго оркестър.

В ансамбъл 5/4 Tango се включват изтъкнати класически музиканти, всеки от които има впечатляваща кариера и забележителни изяви у нас и по света.

Стоян Караиванов, Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Йован Богосавлиевич (Сърбия) и Маргарита Калчева са обединени от страстта към тангото и още с първите си общи изяви задават високи стандарти в изпълнението на тази музика у нас.

Публиката на Европейския музикален фестивал Варна ще има възможност да ги чуе с емблематични творби на Пиацола – Годишните времена на Буенос Айрес, Концерт за квинтет, Портрет на Алфредо Гоби и др.

Уникалният облик на това събитие се допълва и от участието на балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев, премиер-солисти от Софийската опера и балет. Те ще танцуват по специално създадената хореография на Светлин Ивелинов.

Билети от 20 до 50 лв. от Билетния център на Фестивалния комплекс и онлайн – от сайта на ФКЦ: https://fccvarna.bg/…/%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B1…

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2022 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна, Национален фонд “Култура” и със съдействието на комплекс Топола Скайс и Експресгаранцион, Варненска строителна компания, строителна фирма Комфорт, Солвей Соди, Логос недвижими имоти, Нира Комюникейшънс и медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bgMoreto.net и ArtVarna.net.

Други