Мила Георгиева и Максим Ешкенази с Оркестъра на Класик ФМ радио

07.09.2022

Изключителната българска цигуларка Мила Георгиева и маестро Максим Ешкенази, заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио ще открият 19-то издание на Европейски музикален фестивал Варна с концерт, посветен на музиката на Моцарт. Събитието отбелязва 20-ия юбилеен сезон на Оркестъра на Класик ФМ Радио, чиято годишнина е съпътствана с редица прояви през тази година. Както Мила, така и Максим са силно свързани с развитието на Оркестъра на Класик ФМ радио и утвърждаването му като един от най-елитните състави на българския концертен подиум. Всеки от двамата има своите многобройни успешни изяви с този състав, а общите им проекти се радват на изключителен интерес от страна на публиката. Сега двамата първокласни изпълнители и Оркестърът на Класик ФМ радио се събират отново, за да представят на сцената на Европейския музикален фестивал Варна една стилна и изискана програма с музика от Волфганг Амадеус Моцарт. Мила Георгиева се завръща след дълго отсъствие във Варна с интерпретация на два от най-популярните цигулкови концерти на виенския майстор – Третия концерт в сол мажор, KV 216 и Петия концерт в ла мажор, KV 219. А под диригентската палка на Максим Ешкенази публиката ще чуе също увертюра към операта „Митридат, цар понтийски“ и Симфония №17 в сол мажор, създадена от 16-годишния Моцарт.

Мила Георгиева е признат интерпретатор на Моцарт, чиито концерти свири още от детските си години. Сега тя преоткрива неговия Трети концерт, а диригентът Максим Ешкенази с нетърпение очаква срещата на сцената с Мила. Цигуларката ще пристигне във Варна със своя скъпоценен инструмент изключителната – Страдивариус от 1703 година. Мила Георгиева и Максим Ешкенази се познават още от ученическите години в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, но първата им обща сценична изява е през 2019 г. и слага началото на едно плодотворно творческо партньорство.

Билети от 20 до 50 лв. от Билетния център на Фестивалния комплекс и онлайн – от сайта на ФКЦ: https://fccvarna.bg/…/20-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0…

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2022 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна, Национален фонд “Култура” и със съдействието на комплекс Топола Скайс и Експресгаранцион, Варненска строителна компания, строителна фирма Комфорт, Солвей Соди, Логос недвижими имоти, Нира Комюникейшънс и медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bgMoreto.net и ArtVarna.net.

Други